AJÁNLÓ
 
13:00
2013. 08. 13.
A februárban kezdődő Better Call Saulhoz szépen sorban jönnek a promóciók, a legutóbbi tíz...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2013. 08. 13.
A Better Call Saulról egyre több dolgot lehet megtudni. Ez az a sorozat, aminek a Breaking...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2013. 08. 13.
Elmúltak már azok az idők, amikor minden napra jutott valami Breaking Baddel kapcsolatos mashup,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2013. 08. 13.
Bob Odenkirköt a világ nagyobb része akkor ismerte meg, amikor megjelent a Breaking Badben...
A bejegyzés folyatódik
 
13:00
2013. 08. 13.
Kevin Wu legutóbbi projektjének hála végre minden különösebb fáradság nélkül tesztelhetjük,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

13 08. |

Házhoz ment a pofonért

0 Komment
0 Reblog

Nem vacakoltak a Breaking Bad visszatérésében, ráadásul most először egy beszélgetős műsor is követte az epizódot. A kettő között pedig debütált az AMC új zsarudrámája is, a Detroitban játszódó Low Winter Sun. Folytatás spoileresen!

Breaking Bad s05 “B” e01
Blood Money

Csodálatos cold opennel indult a Breaking Bad legutolsó köre, az ötödik évad legelső részéhez hasonlóan ismét egy előretekintést, azaz egy flashforwardot, hadd ne mondjam, prolepszist láttunk. Kicsit arra emlékeztetett a dolog, amikor a második szezonban először csak egy szemgolyót mutattak, aztán a hozzá tartozó plüssállatot is, a tér pedig fokozatosan tágult, csak itt előbb egy gördeszka kerekeit láttuk, aztán a hozzá tartozó testeket és azt, hogy egy medencében gurulnak. Végül elénk vetült a ház, ami egykor Walt és Skyler takaros otthona volt, most pedig egy elhagyott, kifosztott, lepattant kéró, akit valaki ki is pingált a Heisenberg felirattal.

Míg a szezon legelső részében Walt egy brutális M60-as gépfegyvert vásárolt, most a ricinért (a méreg, ami miatt Brock majdnem meghalt) ment vissza, amit a konnektor mögé rejtve nem találhattak meg a kíváncsi szemek.

A valós időben aztán nem tököltek sokat azzal, hogy megválaszolják a befejező szakasz egyik legnagyobb kérdését: mit fog csinálni Hank azután, hogy szarás közben rájött arra, hogy valójában végig Waltot kereste?

Nos, előbb pánikrohama lett, ahogy korábban is előfordult már, csak már tudatában is volt annak, hogy közvetve-közvetlenül kinek is köszönhette mindezt. A nagy szembesítésre hamar sor került, sőt, Walt maga ment házhoz a pofonért, de akkor már ő is tudta rég, hogy Hank nyomon van. Ha Walt nem annyira büszke, akkor még lehetett volna húzni a dolgot, de nem állta meg, hogy ne vonja kérdőre Hanket az autóján talált nyomkövető miatt, és közben gyakorlatilag be is vallott mindent, még azt is, hogy visszatért a rákja és nincs sok ideje hátra. Hanket ez nam hatotta meg, de tudja, egy meggondolatlan lépéssel tönkretehet mindent maga körül, viszont olyan finoman sem fenyegették meg soha, mint Walter, aki ha verekedni nem is tud, megijeszteni, azt nagyon.

A garázsban játszódó jelenetben nem is Bryan Cranston nagyszerű játéka említendő, hanem az, hogy végig vele volt Dean Norris is, akinek az arcán a düh, a rémület, a harag, a fájdalom és még jó néhány érzelem tükröződött, akkor pedig a vér is megfagyott bennem, amikor azt suttogta, hogy nem is ismeri Waltot. Ja igen, a jelenetet felvezetve szuperkedves volt, amikor mutatták a távirányítós autóval játszó szomszéd kissrácot, akinek a gépére pár évaddal korábban Hank csúnyán ráhajtott.

Aaron Paul teljesítményéről is nagy szavakkal lehet beszélni, és minden lehetőség adott is rá, mert Jesse Pinkman nagyon maga alatt van. Egy szavát sem hiszi Waltnak, hogy nem ő ölte meg Mike-ot, de még nem képes a szemébe mondani, inkább fogja a két zsáknyi pénzét (ami ugye, ahogy az epizód címe is mondja, véres pénz) és kötegekben dobálja szét az utakon.

Tehát nem akármilyen epizóddal tért vissza a Breaking Bad, de nincs is sok idő a vacakolásra, már csak hét rész van hátra. Walt felett gyülekeznek a viharfelhők, ráadásul még Lydia is megjelent, hogy (egyelőre sikertelenül?) visszarángassa a metfőzésbe, és a következő rész címe máris az, hogy Buried, azaz Eltemetve. A továbbiakban sejthetően sokan meghalnak majd.

Az epizódot óriási nézettségi csúcs fényezte, 5,9 millióan látták (18 és 49 év között 2,8 millióan), de egy szomorú eset is beárnyékolta: a Blood Moneyt a tizenhat évesen idén tavasszal neuroblasztómában elhunyt, Breaking Bad-rajongó Kevin Cordascónak dedikálták.


A premier napján, a Breaking Bad után adásba küldött Low Winter Sunt követve debütált a Talking Bad című műsor, ami a Talking Dead mintájára az epizódok után a készítőkkel tárgyalja meg a történéseket. (A Talking Dead az ugyancsak az AMC-n futó The Walking Dead kísérőműsora.)

Az első Talking Badből azért olyan sok minden nem derült ki, de az például igen, hogy Julie Bowen a Modern Familyből hatalmas rajongó, ő volt az egyik vendég a Breaking Bad showrunnere, Vince Gilligan mellett. Rajtuk kívül a Skinny Pete-et játszó Charles Baker elmondta, hogy melyik volt a kedvenc jelenete (amikor Jesse épp megindult vakmerően kinyírni két dílert, akiket aztán Walt elgázolt és kivégzett), Bryan Cranston pedig elmesélte, hogy azt a viccet akarta keresztülvinni, hogy Hanknél fogyjon el a wc-papír és a bizonyítékul szolgáló könyv lapjaival törölje ki a seggét!

Mivel az évadot lehet két külön, illetve egy egész, de kettébontott évadként is kezelni, jól jött a Talking Badben, hogy Gilligan “A” és “B” szakaszra osztotta fel, a továbbiakban mi is ezt a megjelölést használjuk.Low Winter Sun s01e01
Pilot

A Breaking Bad nézettsége már nem tükröződött a közvetlenül utána sugárzott Low Winter Sunban, Walter White kalandjaihoz képest csupán 2,5 millióan nézték, pedig ez az a sorozat, amelyet a Breaking Bad örökösének szán az AMC.

A Low Winter Sun első részében több következményt kaptunk, mint okot. A kezdő percekben azt láttuk, hogy két nyomozó megöl egy kollégát, aztán másnap kiderült, hogy szegény firma után amúgy is nyomoztak belülről, és nagyjából e körül forgott a rész. A két nyomozó motivációjára nem derült fény, de cserébe legalább remek színészi alakításokat kaptunk. A volt szerelmét sirató, cselekedeteik súlyával inkább szembesülő nyomozót Mark Strong játssza (ahogy a Low Winter Sun eredeti, brit verziójában is), sumákoló és kétesebb partnerét pedig a Walking Dead Morganje, Lennie James.

Rajtuk kívül szerepel még a sorozatban a Wire Ziggy Sobotkája, James Ransone, aki egy alvilági vezérrel készül kiszúrni; a belső nyomozás vezetőjeként pedig David Costabilét láthatjuk, aki ugye Gale volt a Breaking Badben.

A színészeken túl egyértelműen a sorozat erőssége a város, ahol játszódik a zsarudráma, ez pedig nem más, mint Detroit, egy eleve pusztuló helyszín, aminek rothadó épületei jól passzolnak a sorozat hangulatához. A Low Winter Sun fejlesztője, Chris Mundy persze már meg is jegyezte, hogy nyugalom, Detroit szép részeit is megmutatják majd!

A Low Winter Sun nézése közben ugyanazt éreztem, mint a Ray Donovannél, minden rendben van benne, de mégsem fog meg különösebben. A készítőknek bele kell húzniuk, mert hamar lemegy a Breaking Bad nyolc része, és aztán már nem lesz idő a kísérletezgetésre.

A gifeket az Uproxxtól kölcsönöztük, a nyáron kissé hektikusan jelentkező spoilerrovatunk korábbi bejegyzéseit pedig itt találjátok.

A cold open az a rész, ami a főcím előtt van, és egyből beleránt a történetbe.

Cold open a Facebookon!

Címkefelhő

Breaking Bad (38),Mad Men - Reklamorultek (26),HBO (22),Mad Men (22),Community (20),heti összegző (19),Trónok harca (16),Girls - Csajok (15),House of Cards (15),New Girl (13),The Good Wife (13),True Detective (12),Homeland (sorozat) (11),True Detective (A törvény nevében) (10),Happy Endings (9),Veep (sorozat) (8),Arrested Development (8),Lena Dunham (8),Gossip Girl (7),Alison Brie (7),The Killing (7),Louis C.K. (7),infografika (6),Wire (Drót) (6),Netflix (6),A ferjem vedelmeben (sorozat) (6),The Americans (sorozat) (6),Louie (5),Kevin Spacey (5),Sherlock (tevesorozat) (5),Orange is The New Black (5),Orange Is the New Black (5),Orphan Black (5),Matthew McConaughey (5),The Americans (5),Woody Harrelson (5),Amy Poehler (5),Twin Peaks (5),Guillermo del Toro (4),Banshee (4),Eastbound & Down (4),Freaks and Geeks (4),reklám (4),Zooey Deschanel (4),Bomba sorozatos sálak (4),Skins (4),Ray Donovan (4),Bryan Cranston (4),CBS (4),trailer (4),Alan Cumming (4),Homeland (4),NBC (4),Dan Harmon (4),hbo (4),Parks and Recreation (4),Danny McBride (3),Törtetők (3),The Walking Dead (3),Person of Interest (3),Archer (3),Party Down (3),Simpsons (3),The Simpsons (3),Robin Wright (3),David Simon (3),Esküdt ellenségek (3),Tina Fey (3),Glee (3),Better Call Saul (3),Aaron Sorkin (3),Pretty Little Liars (3),Veep (3),Saturday Night Live (3),Benedict Cumberbatch (3),Rectify (3),Michael K. Williams (3),Masters of Sex (3),Communtiy (3),Anthony Bourdain (3),Veronica Mars (3),Damian Lewis (3),Treme (3),Don Draper (3),Judd Apatow (3),30 Rock (3),Danny Pudi (3),Vince Gilligan (3),Julia Louis-Dreyfus (3),David Fincher (3),Mandy Patinkin (2),Brie Larson (2),Samuel L. Jackson (2),Claire Danes (2),kamu weboldal (2),The Newsroom (2),Broadchurch (2),Low Winter Sun (2),Prince (2),The Strain (2),Igy jartam anyatokkal (2),Lilyhammer (2),The Wrong Mans (2),Steven Soderbergh (2),Clive Owen (2),Billy Bob Thornton (2),Community - Balfékek (2),Fargo (sorozat) (2),Transparent (2),The Knick (2),The Mindy Project (2),David Shore (2),Newsroom (2),community (2),Studio 60 (2),Newsroom - Híradósok (2),Szivek szallodaja (2),The Bridge (2),Star Trek (2),Instagram (2),Emmy-díj (2),Vampire Diaries (2),George R. R. Martin (2),The Wire (2),Hello Ladies (2),Utopia (2),Seth Rogen (2),Jason Schwartzman (2),Lizzy Caplan (2),pulóver (2),Mitt Romney (2),Bill Cosby (2),szemüveg (2),Good Wife (2),jazz (2),Snoop Dogg (2),Albuquerque (2),Walter White (2),Boardwalk Empire - Gengszterkorzo (2),Seinfeld (2),How I Met Your Mother (2),Starz (2),Nancy ül a fűben (2),Kelsey Grammer (2),Barack Obama (2),Jimmy Fallon (2),pornó (2),Jon Hamm (2),Wendell Pierce (2),Steve Zahn (2),Larry David (2),Adam Scott (2),Boss (sorozat) (2),Downton Abbey (2),sál (2),Chevy Chase (2),Donald Glover (2),Entourage (2),Girls (2),Alec Baldwin (2),Joel McHale (2),Comedy Central (2),Rob Thomas (2),Kickstarter (2),Kristen Bell (2),szex (2),Drot (sorozat) (2),Casey Wilson (2),Elisha Cuthbert (2),Californication (2),Julianna Margulies (2),Office BBC (2),Ricky Gervais (2),Martin Freeman (2),Bored To Death (2),bored to death (2),Adam Pally (2),Zachary Knighton (2),Damon Wayans Jr. (2),Eliza Coupe (2),Will Smith (2),alkohol (2)

Olvasóim

Bódi Tamás vorakanita puskar delutanimuszak bujdosobori Pallag Zoltán cultrobot28 benedekmarton kunsztblog Csobod Luca Németh Ráhel Mockingbird Boros András coldopen bg

Feedek