AJÁNLÓ
 
13:30
2013. 02. 22.
Kevin Spacey a szemünk láttára elégített ki orálisan egy nőt, túladagoltuk a megviselt...
A bejegyzés folyatódik
 
13:30
2013. 02. 22.
Véget ért a Banshee első, és a Girls második szezonja, és a végéhez közeledik a...
A bejegyzés folyatódik
 
13:30
2013. 02. 22.
Új sorozatunkban az elmúlt hét sorozatélményeiről esik szó, röviden és értelemszerűen...
A bejegyzés folyatódik
 
13:30
2013. 02. 22.
Erős lesz az HBO novembere, már jönnek is az előzetesek. Kettőt mutatunk, az első...
A bejegyzés folyatódik
 
13:30
2013. 02. 22.
Judd Apatow lányától, Maude-tól eddig sem állt távol a szereplés, apja több filmjében...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

22 02. |

A seriff nyilvánosan aprít

0 Komment
0 Reblog

Megszokhattuk, hogy ha egy filmben vagy egy sorozatban nincsenek híres szereplők, írók, vagy rendezők, akkor egy neves háttérszereplővel kell eladni az alkotást. A Banshee-t például Alan Ball sorozataként reklámozták, ő pedig ugye nem akárki, a Sírhant művek és a True Blood éceszgébere, az Amerikai Szépség Oscar-díjas írója. A valóságban Ball a Cinemax első, teljesen saját gyártásban készült sorozatában executive produceri minőségben szerepel, de nem ő az ötletgazda, és a Banshee-t hiba is lenne az életmű korábbi nagy sikereihez hasonlítani. A True Bloodhoz azért lehet: persze a Banshee-ben nincsenek vámpírok, viszont szex, erőszak és akció annál inkább.

Ha mindenáron nevekhez akarjuk kötni a Banshee-t, akkor David Schicklert és Jonathan Troopert kell megemlíteni, ők a sorozat írói és kitalálói. Schicklernek egy New Yorkerben megjelent novellája miatt egyszer már jutott 15 perc hírnév, Trooper egyik regényét pedig 2009-ben listázta bestsellerként a New York Times (és ő írta a sorozat háttértörténetét bemutató képregényt is), de a két íróban leginkább az a közös, hogy a tévé világába az ismeretlenből érkeztek. Executive producerként Ballon kívül két másik tévés veterán is támogatja őket, Greg Yaitanes egy csomó Dr. House, illetve néhány Lost- és Hősök-epizódot is rendezett korábban, Peter Macdissi pedig a Sírhant művekben volt visszatérő szereplő, de pár részre beugrott a True Bloodba is.


Egy másik Cinemax-sorozat, a Strike Back (Válaszcsapás) szolid promója a Banshee első részében

A sorozat címeként is szolgáló Banshee egy fiktív pennsylvaniai kisváros neve (egy másik kultúrkörben pedig a mutáns ír X-Mené), ahova az első részben megérkezik a tizenöt év börtön után szabadult rosszfiú, és a véletlen rögtön úgy hozza, hogy felveszi a szintén aznap a településre érkezett seriff személyazonosságát. Persze hamar kiderül, hogy az immáron Hood seriffként ismert férfi pontosan tudja, hogy hova érkezett, Banshee-ben él ugyanis egykori nője, akivel azóta nem találkoztak, hogy lenyúltak együtt egy csomó gyémántot, és aki a börtön helyett le tudott lépni a zsákmánnyal. Csakhogy a régi tettestárs ma már egy helyi potentát felesége, két gyermek anyja - új ember lett, ahogy mondani szokás.

A Banshee keretét az adja, ahogy lassan megismerjük terhes múltjukat és követjük, hogy mit kezdenek egymással a jelenben. Ez azonban kevés lenne még, úgyhogy miközben elkerülhetetlenül megjelenik a gyémántokat és legalább egyikük életét követelő korábbi megbízójuk (érdekes, hogy a főellenséget az Utopiához hasonlóan itt is Mr. Rabbitnek nevezik), a kisváros színes lakossága is megelevenedik. Vannak itt ámisok, indiánok, árnyékpolgármesterként működő nagyhatalmú gonosz, és hétről hétre valami aktuális fenyegetés is: egy kétes arc a múltból, egy motorosbanda, drogkereskedők vagy suttyó vidékiek.


Egy emlék a börtönből: a meleg albinó óriás

A történet nem tartalmaz váratlan fordulatokat, a heti főellenség kiiktatása általában ugyanazon a forgatókönyvön alapszik, a maradék dráma pedig a szappanoperák stílusában épül fel. Érezhetően a hitelességre sem adnak túl sokat a készítők, az első részben például úgy lövöldöznek egy New York-i utcán, mintha senkit sem érdekelne, a totál ismeretlen seriff pedig szokása szerint nyilvánosan aprít le mindenkit, és ha végez, akkor nem a bilincs kattan, hanem csontok törnek szilánkokra (igaz, azt sejtetni engedik, hogy az ámokfutásnak előbb-utóbb következményei lesznek).

A képregénybe illő, ultrabrutális erőszakos  jelenetek mellett a Banshee-epizódok ismérve a sok szex, ami az előbbihez képest gyakran felesleges, és cseppet sem viszi a cselekményt előre. (Talán csak a kábeltévés elvárásoknak akarnak ezzel megfelelni, mindenesetre a hatodik részben már kevesebb a testi gyönyör. A hetediket még nem láttam.)


Ennyiből talán sejthető, hogy a Banshee nem a főszereplők nagyszerű színészi alakításairól szól, bár meg kell jegyezni, az új-zélandi Anthony Starr hitelesen formálja a megsebzett, maga módján becsületes vadállatot, és nagyon örültem Ivana Milicevicnek is, akit még abban a sorozatban szerettem meg, aminek az volt a teljesen érthetetlen magyar címe, hogy Mocsok mácsók meséi. Kevés képernyőn töltött idejében ő sem hoz sokkal többet, mint amit megkíván a forgatókönyv, de a mellékszereplők között vannak még említésre méltó arcok. Hood egyetlen helyi bizalmasát Frankie Faison alakítja, aki a Wire-ből lehet ismerős, ahogy a hatodik epizódban látható Michael Kostroff is. Az ötödik részben pedig az a Leo Fitzpatrick szerepelt, aki a Kölykökben a liliomtipró Telly volt, a Wire-ben Bubbles legjobb barátja, itt pedig szadista motoros bandita. Hoon Lee játssza Jobot, aki nem próféta, hanem fekete, transzvesztita hacker és fodrász (a karakter a True Blood nézőit Lafayette-re emlékeztetheti), és említésre méltó még Ulrich Thomsen, aki a kegyetlen ámis gengszter, Kai Proctor bőrébe bújik.


A Banshee nem akar többnek látszani, mint ami, és ez jól is áll neki. Mégis, az elején kicsit csalódott voltam, mert a hasonló, eltúlzott igazságosztó karakterek történetét sokkal stílusosabban is képernyőre lehet vinni (pl. a Justified vagy a Person of Interest), továbbá mégiscsak ott van Alan Ball neve a stáblistán, és hiába nem volt már a True Blood sem egy Sírhant művek, valami komolyabb, mélyebb dologban reménykedtem. Na meg az is zavart, hogy hiányzott a sorozatból az a finesz, amit a cikket nyitó képünkön látható plakát sugárzott.

Pár rész után aztán meglelte saját hangját a Banshee, és már nem azt nézem benne, hogy mit lehetne máshogy, vagy hogy mi mekkora blődség, hanem élvezem az egyszerűségét, várom, hogy milyen elcseszett figura lesz Hood heti riválisa, és hagyom magam belesüppedni a baljós, perzselős hangulatba. A tíz részes első évad után már a másodikat is berendelte a Cinemax, ami azért jó, mert tud még hova fejlődni ez a sorozat, és talán majd az ámis-, illetve indián kulissza is több lesz mint egyszerű díszlet.


Végül el kell még mondanunk, hogy a Banshee jelenleg az HBO On Demand kínálatából elérhető Magyarországon és, hogy azért hánytuk teli gifekkel a posztot, mert a sorozat egy saját gyűjtőoldalt is kapott, a BuzzFeed pedig történelmi tettként a tévés premier előtt egy 12 oldalas gif-folyamban is feldolgozta az első részt.A cold open az a rész, ami a főcím előtt van, és egyből beleránt a történetbe.

Cold open a Facebookon!

Címkefelhő

Breaking Bad (38),Mad Men - Reklamorultek (26),HBO (22),Mad Men (22),Community (20),heti összegző (19),Trónok harca (16),Girls - Csajok (15),House of Cards (15),New Girl (13),The Good Wife (13),True Detective (12),Homeland (sorozat) (11),True Detective (A törvény nevében) (10),Happy Endings (9),Veep (sorozat) (8),Arrested Development (8),Lena Dunham (8),Gossip Girl (7),Alison Brie (7),The Killing (7),Louis C.K. (7),infografika (6),Wire (Drót) (6),Netflix (6),A ferjem vedelmeben (sorozat) (6),The Americans (sorozat) (6),Louie (5),Kevin Spacey (5),Sherlock (tevesorozat) (5),Orange is The New Black (5),Orange Is the New Black (5),Orphan Black (5),Matthew McConaughey (5),The Americans (5),Woody Harrelson (5),Amy Poehler (5),Twin Peaks (5),Guillermo del Toro (4),Banshee (4),Eastbound & Down (4),Freaks and Geeks (4),reklám (4),Zooey Deschanel (4),Bomba sorozatos sálak (4),Skins (4),Ray Donovan (4),Bryan Cranston (4),CBS (4),trailer (4),Alan Cumming (4),Homeland (4),NBC (4),Dan Harmon (4),hbo (4),Parks and Recreation (4),Danny McBride (3),Törtetők (3),The Walking Dead (3),Person of Interest (3),Archer (3),Party Down (3),Simpsons (3),The Simpsons (3),Robin Wright (3),David Simon (3),Esküdt ellenségek (3),Tina Fey (3),Glee (3),Better Call Saul (3),Aaron Sorkin (3),Pretty Little Liars (3),Veep (3),Saturday Night Live (3),Benedict Cumberbatch (3),Rectify (3),Michael K. Williams (3),Masters of Sex (3),Communtiy (3),Anthony Bourdain (3),Veronica Mars (3),Damian Lewis (3),Treme (3),Don Draper (3),Judd Apatow (3),30 Rock (3),Danny Pudi (3),Vince Gilligan (3),Julia Louis-Dreyfus (3),David Fincher (3),Mandy Patinkin (2),Brie Larson (2),Samuel L. Jackson (2),Claire Danes (2),kamu weboldal (2),The Newsroom (2),Broadchurch (2),Low Winter Sun (2),Prince (2),The Strain (2),Igy jartam anyatokkal (2),Lilyhammer (2),The Wrong Mans (2),Steven Soderbergh (2),Clive Owen (2),Billy Bob Thornton (2),Community - Balfékek (2),Fargo (sorozat) (2),Transparent (2),The Knick (2),The Mindy Project (2),David Shore (2),Newsroom (2),community (2),Studio 60 (2),Newsroom - Híradósok (2),Szivek szallodaja (2),The Bridge (2),Star Trek (2),Instagram (2),Emmy-díj (2),Vampire Diaries (2),George R. R. Martin (2),The Wire (2),Hello Ladies (2),Utopia (2),Seth Rogen (2),Jason Schwartzman (2),Lizzy Caplan (2),pulóver (2),Mitt Romney (2),Bill Cosby (2),szemüveg (2),Good Wife (2),jazz (2),Snoop Dogg (2),Albuquerque (2),Walter White (2),Boardwalk Empire - Gengszterkorzo (2),Seinfeld (2),How I Met Your Mother (2),Starz (2),Nancy ül a fűben (2),Kelsey Grammer (2),Barack Obama (2),Jimmy Fallon (2),pornó (2),Jon Hamm (2),Wendell Pierce (2),Steve Zahn (2),Larry David (2),Adam Scott (2),Boss (sorozat) (2),Downton Abbey (2),sál (2),Chevy Chase (2),Donald Glover (2),Entourage (2),Girls (2),Alec Baldwin (2),Joel McHale (2),Comedy Central (2),Rob Thomas (2),Kickstarter (2),Kristen Bell (2),szex (2),Drot (sorozat) (2),Casey Wilson (2),Elisha Cuthbert (2),Californication (2),Julianna Margulies (2),Office BBC (2),Ricky Gervais (2),Martin Freeman (2),Bored To Death (2),bored to death (2),Adam Pally (2),Zachary Knighton (2),Damon Wayans Jr. (2),Eliza Coupe (2),Will Smith (2),alkohol (2)

Olvasóim

Bódi Tamás vorakanita puskar delutanimuszak bujdosobori Pallag Zoltán cultrobot28 benedekmarton kunsztblog Csobod Luca Németh Ráhel Mockingbird Boros András coldopen bg

Feedek