AJÁNLÓ
 
16:15
2013. 06. 04.
Augusztus elején véget ért a Killing harmadik évadja. Volt-e értelme folytatni a sorozatot...
A bejegyzés folyatódik
 
16:15
2013. 06. 04.
Elindult a Newsroom második évadja, amelyben már a valódi hírek mellé jut egy teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
16:15
2013. 06. 04.
Két év szünet után folytatódott a Luther, a Ray Donovanben inkább a családi szenvedésre...
A bejegyzés folyatódik
 
16:15
2013. 06. 04.
Elindult a Showtime új sorozata, a hollywoodi problémamegoldásról szóló Ray Donovan,...
A bejegyzés folyatódik
 
16:15
2013. 06. 04.
Véget ért a Mad Men és a Veep, a Killingben pedig újra előkerült a kapucnis pulcsi....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

04 06. |

Több rettegést ígér a Killing

0 Komment
0 Reblog

A tavaszi krimis összeállításunkban többször is emlegettük a Killinget mint a szomorú, depressziós, karaktervezérelt skandináv (és angol) bűnügyi történetek amerikai megfelelőjét. Persze, a Killing tényleg egy dán sorozat feldolgozása, de ennnyivel azért nem lehet elintézni, már csak azért sem, mert a második évadot követő bizonytalan időszak után a napokban csak elkezdődött a folytatás.

Érdekes játék az eredeti sorozattal,a Forbrydelsennel (itthon Egy gyilkos ügy címmel vetítette az AXN) összehasonlítani a Killinget, de az amerikai változat megáll a saját lábán, és a természetesen előforduló hasonló történetszálak és motívumok megléte mellett az első részt követően amúgy is egyre jobban távolodott a dán alapanyagtól.

Az első évad középpontjában egy tinédzser lány meggyilkolása ügyében folyik a nyomozás, de a történetbe sok egyebet is beépítettek. Volt itt politikai umbulda, tinédzser prostitúció, indián kaszinó, megrendítő családi gyász, valamint számos red herring, azaz szándékosan elhelyezett tévút. Az egyszerre vészjósló és lehangoló atmoszférájú sorozatban pedig elérték, hogy ugyanolyan fontos legyen a karakterek lelki roncsolódása, mint a rejtély megoldása.

Az első évad előzetese

Épp ezért élték meg sokan arculcsapásként az első évad végét, amit egy trehány cliffhangerrel oldottak meg, és nem fedték fel a gyilkos kilétét. Ennek ellenére a második évadot hiba lett volna kihagyni, az erős hangulat megmaradt, és lehetett félni is, de kibukott a szerteágazó sztorit megtöltő némelyik karakter sekélyessége és a nyomozás egy-két banalitása, és ahogy egyre csak teltek a részek, úgy lettek kevésbé szórakoztatóak az elterelések is. Az évad végére azért kiderült, hogy ki ölte meg Rosie Larsent (ő volt a tinédzser lány), de magyarázat kis túlzással annyi volt, hogy rossz helyen volt rossz időben.

A második évad erényei közé tartozott az is, hogy megmaradt a két nyomozó, Linden és Holder kifürkészhetetlen párosa. Az előbbi a csúnya pulcsikban mászkáló, a gyereknevelés helyett mániákusan a munkájába temetkező, korábbi ügyeit még mindig nem megemésztő anya, akit Mireille Enos alakít. Ő eklatáns példája annak, hogy miért mondják a Killingre, hogy nem a világ legszebb emberei játszanak benne, engem mindig egy leharcolt Scully ügynökre emlékeztet. (Érdemes megnézni amúgy, hogy Gillian Anderson hogyan néz ki manapság, most épp a Fall című krimiben játszik.)

A második évad előzetese

Linden partnere az a Holder, akinek szintén megvan a maga baja, drogfüggőségéből ugyan kigyógyult, de emiatt még mindig sokszor kerül kiszolgáltatott helyzetbe, és nem is az a tipikus nyomozó figura, inkább egy szlengben beszélő utcagyerek. Laza dumájával és nemtörődömségével talán ő a legjobban eltalált karakter a Killingben, de hogy a legviccesebb, az biztos. Őt a svéd születésű Joel Kinnaman játssza, akit jövőre majd a moziban is láthatunk, mint a Robotzsaru feldolgozásának főszereplőjét.

A Killing sosem volt a tömegek sorozata, és a nézők közül az első évad furcsa befejezése után még többen távoztak. Tavaly a Killing már az AMC legkevésbé nézett sorozata volt, a részeket átlagosan még kétmillióan sem nézték (nekik amúgy kb. egyharmaduk ötven év feletti), úgyhogy a csatorna nem számolt vele a továbbiakban.  

A kitartó nézők legnagyobb örömére azonban mégis itt van a harmadik évad, persze ehhez az is kellett, hogy az első két szezont sikerrel streamelte a Netflix, és nekik akár érdekükben is állt volna, hogy ott folytatódjón a Killing. A sorozat új évadja végül a Netflix (az eredeti sugárzás után 90 nap múlva itt már mutatják a részeket), a Fox és az AMC összehangolt munkájával született meg (erről itt olvashattok), és ami még nagyon fontos, hogy bár most is egy tinédzser gyilkosa után folyik a nyomozás, de az ügyet meg is oldják egy szezonon belül.

A napokban dupla premierrel startoltoló új évadban szinte csak a nyomozók maradtak a régi arcok közül (na meg az eső, ami folyamatosan esik a Seattle-ben játszódó, de Vancouverben felvett sorozatban). Az idegileg teljesen kikészült Linden távozott a rendőrségtől, most egy kikötőben őrködik, Holder viszont egyre feljebb küzdi magát a ranglétrán, felnőtt embernek látszik, öltönyben jár és komoly párkapcsolata is van.

Hogy, hogy nem Holder belefut egy tinédzser lány brutális meggyilkolásába, és a nyomok arra az esetre emlékeztetik, amelyet egyszer még Linden oldott meg, és ami az első két évad során végig kísértette a nőt. Így kerül tehát újra képbe Linden, és az az ügy is, amit csak utalások szintjén ismertünk eddig, és ennek köszönhetjük azt is, hogy végre láthatjuk a bűnöst, Ray Sewardot, akit felesége meggyilkolása miatt ítéltek halálra.

Ray Seward figurája az egyik legérdekesebb az új évadban, nem mintha nem láttunk volna még pszichopata gyilkost a képernyőn, de Peter Sarsgaard alakítása elég sokat ígér, egy találó komment szerint olyan, mintha John Malkovich játszaná Hannibal Lectert. A történet szerint Seward kivégzése harminc napon belül megtörténik, ennyi időt ölel át az évad, és ennyi idő alatt lezárul majd a nyomozás is.

A harmadik évad előzetese

Ha a pszichopata gyilkos nem újdonság, akkor mit mondhatunk a másoló sorozatgyilkosokról. Márpedig a premier alapján egy ilyennel lesz dolgunk. Persze még nagyon az elején járunk, és most is ezernyi dologgal töltötték meg a sztorit, amiből bármi kisülhet. Seward mellett például egy csomó hajléktalan tinédzserrel, ami lehetőséget ad arra, hogy a korábbi évadokkal ellentétben most a néző megismerje az áldozatokat. A tinédzser szereplők közül most csak Max Fowlert emeljük ki, mert ő abban a Maydayben játszott egy hasonló szereplőt, amiről szintén írtunk a már említett krimis cikkben; a többi vendégszereplő közül pedig Grace Zabriskie-re térünk ki, aki itt egy hajléktalanszállóban dolgozik, de korábban Laura Palmer anyukája volt, szerepéltetése így mosolyt csalt mindenki arcára, akinek a Twin Peakst is eszébe juttatja a Killing.

Peter Sarsgaard azt nyilatkozta, hogy ez az évad sokkal mozgalmasabb és kevésbé merengő lesz, mint a korábbiak, és több rettegést is ígért. Kíváncsi leszek, mi lesz ebből, mert a premier inkább olyan volt, mintha egy egyenes folytatást néznénk, de ezzel nincs semmi baj, annak viszont értelemszerűen lesz hatása, hogy most egy évad van csak a lezárásra. Az egyelőre csak felvázolt szereplők sokasága egy csomó csűrés-csavarás lehetőségét magában rejti, a nyomozókkal még mindig úgy vagyok, hogy sosem látni belőlük eleget, Sarsgaard játékát pedig amúgy is kötelező nézni.

A cold open az a rész, ami a főcím előtt van, és egyből beleránt a történetbe.

Cold open a Facebookon!

Címkefelhő

Breaking Bad (38),Mad Men - Reklamorultek (26),HBO (22),Mad Men (22),Community (20),heti összegző (19),Trónok harca (16),Girls - Csajok (15),House of Cards (15),New Girl (13),The Good Wife (13),True Detective (12),Homeland (sorozat) (11),True Detective (A törvény nevében) (10),Happy Endings (9),Veep (sorozat) (8),Arrested Development (8),Lena Dunham (8),Gossip Girl (7),Alison Brie (7),The Killing (7),Louis C.K. (7),infografika (6),Wire (Drót) (6),Netflix (6),A ferjem vedelmeben (sorozat) (6),The Americans (sorozat) (6),Louie (5),Kevin Spacey (5),Sherlock (tevesorozat) (5),Orange is The New Black (5),Orange Is the New Black (5),Orphan Black (5),Matthew McConaughey (5),The Americans (5),Woody Harrelson (5),Amy Poehler (5),Twin Peaks (5),Guillermo del Toro (4),Banshee (4),Eastbound & Down (4),Freaks and Geeks (4),reklám (4),Zooey Deschanel (4),Bomba sorozatos sálak (4),Skins (4),Ray Donovan (4),Bryan Cranston (4),CBS (4),trailer (4),Alan Cumming (4),Homeland (4),NBC (4),Dan Harmon (4),hbo (4),Parks and Recreation (4),Danny McBride (3),Törtetők (3),The Walking Dead (3),Person of Interest (3),Archer (3),Party Down (3),Simpsons (3),The Simpsons (3),Robin Wright (3),David Simon (3),Esküdt ellenségek (3),Tina Fey (3),Glee (3),Better Call Saul (3),Aaron Sorkin (3),Pretty Little Liars (3),Veep (3),Saturday Night Live (3),Benedict Cumberbatch (3),Rectify (3),Michael K. Williams (3),Masters of Sex (3),Communtiy (3),Anthony Bourdain (3),Veronica Mars (3),Damian Lewis (3),Treme (3),Don Draper (3),Judd Apatow (3),30 Rock (3),Danny Pudi (3),Vince Gilligan (3),Julia Louis-Dreyfus (3),David Fincher (3),Mandy Patinkin (2),Brie Larson (2),Samuel L. Jackson (2),Claire Danes (2),kamu weboldal (2),The Newsroom (2),Broadchurch (2),Low Winter Sun (2),Prince (2),The Strain (2),Igy jartam anyatokkal (2),Lilyhammer (2),The Wrong Mans (2),Steven Soderbergh (2),Clive Owen (2),Billy Bob Thornton (2),Community - Balfékek (2),Fargo (sorozat) (2),Transparent (2),The Knick (2),The Mindy Project (2),David Shore (2),Newsroom (2),community (2),Studio 60 (2),Newsroom - Híradósok (2),Szivek szallodaja (2),The Bridge (2),Star Trek (2),Instagram (2),Emmy-díj (2),Vampire Diaries (2),George R. R. Martin (2),The Wire (2),Hello Ladies (2),Utopia (2),Seth Rogen (2),Jason Schwartzman (2),Lizzy Caplan (2),pulóver (2),Mitt Romney (2),Bill Cosby (2),szemüveg (2),Good Wife (2),jazz (2),Snoop Dogg (2),Albuquerque (2),Walter White (2),Boardwalk Empire - Gengszterkorzo (2),Seinfeld (2),How I Met Your Mother (2),Starz (2),Nancy ül a fűben (2),Kelsey Grammer (2),Barack Obama (2),Jimmy Fallon (2),pornó (2),Jon Hamm (2),Wendell Pierce (2),Steve Zahn (2),Larry David (2),Adam Scott (2),Boss (sorozat) (2),Downton Abbey (2),sál (2),Chevy Chase (2),Donald Glover (2),Entourage (2),Girls (2),Alec Baldwin (2),Joel McHale (2),Comedy Central (2),Rob Thomas (2),Kickstarter (2),Kristen Bell (2),szex (2),Drot (sorozat) (2),Casey Wilson (2),Elisha Cuthbert (2),Californication (2),Julianna Margulies (2),Office BBC (2),Ricky Gervais (2),Martin Freeman (2),Bored To Death (2),bored to death (2),Adam Pally (2),Zachary Knighton (2),Damon Wayans Jr. (2),Eliza Coupe (2),Will Smith (2),alkohol (2)

Olvasóim

Bódi Tamás vorakanita puskar delutanimuszak bujdosobori Pallag Zoltán cultrobot28 benedekmarton kunsztblog Csobod Luca Németh Ráhel Mockingbird Boros András coldopen bg

Feedek